П`ятниця, 29.03.2024, 15:48

Державний навчальний заклад "Березанський професійний аграрний ліцей"

Меню сайту
Категорії розділу
Конкурси і фестивалі [28]
Конкурси і фестивалі
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0


10:51
Рубрика «Давайте замислимося або цікаві теми для розмов…» (Роздуми соціального педагога Баліцької Наталії Вячеславівни)

                                                   

   Продовжуючи тему спілкування, хочу зупинитися на тому, як ефективно, а головне без шкоди для власного здоровꞌя, спілкуватися з агресивними людьми. Адже, що таке агресія. По суті все просто. Це індивідуальна поведінка людини (на рівні інстинктів), яка породжує страх, лють і виражається в нападі на інших «особин свого виду».
   Чесно кажучи, іноді сама можу агресивно реагувати на слова чи дії інших людей, які не оправдовують моїх очікувань. І, знаєте, освіта психолога та соціального педагога (які я маю) у цій справі – так собі аргумент. Дякувати Богу, це буває рідко! І, навіть, якщо й буває, то я намагаюся в цей час, як то кажуть, «включити мозок».
Так от… відволіклась…
   Чи намагалися ви колись, у відповідь на агресивне висловлювання чи поведінку вашої колеги відповісти компліментом у її адресу? Згодна, звучить дещо безглуздо. З іншого боку, чому безглуздо? В таку хвилину ваш «опонент», як мінімум, замовкає на якусь мить, як максимум, намагається зібратися зі своїми думками. Це, звичайно, як приклад.
   Агресивних людей сьогодні «сила-силенна»! Не вистачає грошей, проблеми в сімꞌї чи на роботі, не слухаються діти, а тут, на днях, ще й телевізор з блендером «полетіли». Жарти жартами, та з проблемою агресивного спілкування ми зустрічаємося повсякчас. На щастя вихід є, якщо дотримуватись кількох простих порад у взаємодії із агресивними людьми.
   1) Не нами було сказано, що агресія породжує агресію. В тому сенсі, що, якщо спілкуватися по типу: «Ти – дурак!» «Сам – дурак!», то навряд чи можна досягти спільної думки, яка б влаштовувала обидвох. Тому! Спробуйте, під час агресивного прояву в ваш бік утримати рівновагу. Так, безумовно, це важко! Але можливо! Адже людина відчуває агресивний настрій за часом абсолютно не довго, але говорить в цей час ДУЖЕ багато неприємних слів. І кому? Своїм дітям, своїм батькам, друзям, колегам по роботі, тобто всім тим, хто оточує нас і без кого наше життя втрачає сенс.
   2)Спробуйте поставити себе на місце тієї людини, яка проявила агресію по відношенню до вас. До речі, так мало людей вміють «ставити себе на місце іншого». Важко так з «ходу» зрозуміти, чому людина поводить себе агресивно, але можливо. Адже перша реакція організму, коли тобі «летить кулак до обличчя» така, що хочеться відповісти тим самим. І в цей час намагатися зрозуміти, чому все так, досить складно. Але! Кожен має право на помилку. Спробувати зрозуміти, що відбувається з людиною в цей час і «ліквідувати» напад – під силу не кожному, а лише сильній особистості.
   3)Аргументуйте свої висловлювання. Не оправдовуйтесь, не ображайте принизливими словами, а аргументовано і ціленаправлено викладайте думки. Така тактика є дорослим підходом у взаємодії з людьми. А у поєднанні із першими двома пунктами, спрацює вдвічі краще!
   4)Спробуйте агресивну атмосферу перетворити в гумор. Гумор – це величезна сила, перед якою пасує навіть сама «сумна» людина! І, якщо вам вдається перетворити ситуацію на гумор, то ви геній! Разом посмієтеся.
   Звичайно, що всі ці поради не є абсолютним «мумійо» на шляху до подолання агресивного спілкування, під час взаємодії з людьми. Варто памꞌятати, що втрачати «власне обличчя» у жодному разі не варто! Але, погодьтеся, що слідувати цим простим порадам не так вже й важко. І тоді, можливо, спілкування відкриється для вас в абсолютно іншому ракурсі і ви відкриєте для се́бе себе́.
   Чому я підняла цю тему?.. Тому, що сьогодні ми маскуємо під своїми криками на дітей, роздратованістю на батьків, поганим настроєм, власною неспроможністю і глупістю, саме агресивну поведінку. Слід замислитися над тим, що в цей час страждають наші діти, наші рідні і близькі люди. В цей самий час, страждаємо і ми самі. Від того, що наговорили або зробили безліч неприємних, а іноді жахливих речей, під час агресивного нападу.
   Чи варто допускати агресію в свої думки і почуття? Однозначно – НІ! Не варто! Давайте намагатися створювати абсолютно інший сучасний формат спілкування, в якому місця для агресії не знайдеться…
   Сили і мудрості всім і кожному!

Переглядів: 428 | Додав: bpal | Рейтинг: 0.0/0
Вхід на сайт
Пошук
Календар
«  Травень 2018  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031